Ny diet?

Hela mitt liv har min mage krånglat. Jag har haft mycket ont och svårt att äta och sjukvården har inte kunnat lista ut vad problemet är. Därför har jag provat flera olika dieter, uteslutit och lagt till livsmedel och även provat olika träningsformer. Sedan några år tillbaka har jag landat i en ganska liberal LCHF, styrketräning och promenader. Jag tänkte att jag skulle fortsätta med det som gravid men när illamåendet kom fick jag vända helt om.

Den mat jag kunde förmå mig att äta var verkligen inte LCHF utan bestod istället av motsatsen: mycket kolhydrater och måttligt med fett, salt och protein. Helst ville jag inte äta alls och därför tillät jag mig att vara precis så kräsen jag ville. Tur att min sambo är så flexibel och kan äta nästan vad som helst. Nu när jag inte mår illa känns LCHF fortfarande inte bra att äta utan jag äter nog mer som en helt vanlig svensk. Men än är det inte slut. Mycket kan hända på vägen.

Genom alla dieter jag har prövat har jag alltid sagt att det viktigaste är om det känns bra för mig. Ändå så bär det lite emot att lämna LCHF. Kanske jag var lite frälst av LCHF-sektens predikningar…

Denna kovändning har fått mig att fundera mycket över kost under graviditeten. När jag läser om graviditetsillamående på 1177 står det att fostret får den energi hen behöver även om du som mamma spyr mycket. Det får mig att ifrågasätta råden om vad som är bra att äta under graviditeten. Om fostret får i sig tillräckligt med näring även om du spyr upp din mat kan det väl knappast spela någon roll för fostret vad du äter? Min teori blir därför att de kostråd som ges till gravida främst är till för mammans hälsa.

Jag såg ett inslag på Vetenskapens värld (kan tyvärr inte hitta inslaget längre) för några månader sedan då jag såg väldigt mycket på tv. Man hade undersökt en grupp människor som levde på ett ställe med väldigt tydlig skillnad i kosten under regn- och torrperiod.  De barn som blev till under regnperioden, med mycket mer färsk mat, hade bättre förutsättningar i livet enligt studien. Det som fångade min uppmärksamhet var att kosten verkade spela roll de allra första veckorna men inte senare i graviditeten. Det stärker min lekmannates att kosten under graviditeten främst påverkar mamman.

Fast viktigast i detta för mig är nog att skapa en tolkningsmodell som inte dömer mig alltför hårt för att jag åt en och annan pizza där i början…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s