MUC på barnsjukhuset 

Idag var vi alla tre uppe tidigt för att hinna till sjukhuset klockan åtta. T var inbokad på en MUC som är en undersökning av urinblåsan där man kan fastställa om patienten har reflux, alltså att urinen både åker ut i urinröret men också uppåt i urinvägarna mot njurarna. Om du har reflux kan en urinvägsinfektion bli väldigt allvarlig eftersom infektionen då lätt kan vandra upp i njurarna och göra stor skada om man inte upptäcker det genast. Undersökningen gjordes för att T har och har haft förstorat njurbäcken, hydronefros, på både sidorna. 

Först tvättades hon i underlivet och fick massor av bedövningssalva. Sedan satte de in kateter (det var inte helt lätt att hitta den lilla lilla urinöppningen) och lät henne kissa ut det hon hade i blåsan. Det var inte helt trevligt att få katetern insatt men hon lugnades av mammas lillfinger, lite sockerlösning, en mössa över ögonen för att slippa sjukhusljuset och pappas varma händer och lugnande röst. Sedan sprutades kontrastvätska in i urinblåsan så att den blev välfylld. Under tiden tog de bilder med röntgenkamera för att se om något läckte bakåt (det gjorde det inte). Efter det var det bara att vänta på att hon skulle kissa. Det blir högre tryck precis när du kissar och det är oftast då det rinner lite uppåt om du har reflux. 

Vi väntade och väntade och försökte med olika knep få henne att kissa. Till slut kom det en flod och inte minsta lilla droppa smet åt fel håll! Hon har alltså inte reflux utan möjligtvis bara en förträngning någonstans eller troligast inga problem alls utan bara en viss kvarstående njurbäckenförstoring på grund av att de har varit så mycket förstorade innan av någon anledning. (Men det finns en liten liten risk att hennes njurar inte mår helt bra.)

Om en månad ungefär ska hon göra isotopröntgen då alla läskiga scenarion förhoppningsvis kan uteslutas och vi kommer få veta om det fortfarande finns något problem med hennes njurar och urinsystem. 

Nu ska vi hem och sova och glädjas åt det positiva beskedet!

Annonser

One thought on “MUC på barnsjukhuset ”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s