Gammaröntgen

För snart två veckor sedan fick T genomlida den längsta undersökning hon varit med om. Vi var på sjukhuset hela förmiddagen.

Undersökningen gjordes för att få svar på hur hennes njurar fungerar. Vi har ännu inte fått svar. Några dagar efter undersökningen kollade man även hennes njurar med ultraljud igen.

Så här gick undersökningen till. Det började med att hon fick bedövningssalva på handlovarna och i armvecken och order om att äta och vänta på att bedövningen skulle börja verka. Vi gick iväg för att hitta en lugn amningsplats. Det gick inte så bra och hon fick inte i sig så mycket. 

Vi kom tillbaka och hon fick en nål i handen och de tog ett blodprov därifrån. Hon verkade inte få ont men däremot irriterad över att någon höll fast hennes hand och sedan över att den blev inlindad i gasbinda och därför  inte alls kändes som vanligt. Sen fick hon dropp och ammade samtidigt. Allt för att få igång njurarna så att det skulle bli ett tydligt resultat på hennes röntgenbilder. 

När hon var proppmätt och fått allt dropp fick vi komma in till röntgen där hon fick ligga i en varm, tung och gosig filt. Sköterskan tog fram en liten behållare med varningstecken för strålning på. Det var isotoperna som gör röntgen av njurarna möjlig. Vätskan sprutades in via röret i handen och sen låg hon under röntgenapparaten i ungefär tjugo minuter. Vi underhöll henne med skallra, fingrar och sång. På skärmen bredvid kunde man se hur vätskan rörde sig i kroppen.

Efter röntgen fick vi vara kvar i en halvtimme och leka och se till att T var upprätt. Sedan kontrollerades att mer 50% av isotoperna hade lämnat kroppen och efter det fick vi åka hem. Och hon sov och sov och sov.

Nu väntar vi oroligt på besked om vad röntgen visade.

Annonser

2 reaktioner till “Gammaröntgen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s