Året 2016

2016 föranleddes av ett väldigt försiktigt nyårsfirande på grund av att jag mådde så dåligt. Jag var ju gravid. Huvudvärk, illamående och trötthet som inte kunde botas med vila. Läs om den tiden här. Fast vi var ändå lite glada efter att nyligen ha gjort KUB med positiva resultat. Det var också väldigt roligt att se barnet där inne. Vi kallade barnet för vår spindelapa eftersom det såg ut som en blandning mellan spindel och apa där den klättrade upp för väggarna i livmodern med sprattliga ben för att ständigt glida ner igen.

Våren följde med fortsatt huvudvärk och illamående fram till vecka 18. Sen kom rutinultraljudet med besked om hydronefros hos barnet (nu bekräftat flicka) och massiv rädsla för att barnet skulle dö. Läs om hela resan här. Ultraljud på ultraljud och bäckensmärta, ont i handlederna och diverse andra krämpor var vardag. Allt medan jag jobbade stenhårt med min första årskurs ett. Det var roligt och fullständigt utmattande att jobba så mycket i gravidkroppen. 

I denna vardag: hårt arbete och tung kropp med krämpor samt oro för barnets hälsa, jobbade jag också väldigt aktivt med att hantera min förlossningsrädsla. Läs om hur det gick och länkar till tidigare inlägg här.

Vi gifte oss i maj i hemlighet och det var så trevligt. Läs om det här. Bröllopet är en stark ljusstråle i minnet från den tunga mörka våren.

Svettig och svullen, rejält smärtpåverkad och stor som ett hus (kändes det som i alla fall) lyckades jag klara skolavslutningen och sedan de sista dagarna på jobbet. Det är jag väldigt stolt över.

Så började semestern några veckor innan beräknade förlossningsdatumet och det var en enda lång väntan. Skönt och frustrerande samtidigt. 

Fem dagar över tiden, den 21 juli  kom dottern ut efter en ganska långdragen förlossning. Läs om den här. Och där började mitt nya liv.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

Här blir tiden flytande och stilla samtidigt och minnena därefter. För trots att tiden efter att vårt barn föddes är proppad med händelser och fantastiska och jobbiga minnen kan jag inte få ihop en vettig tidslinje. 

Men någon gång här under hösten har hon bland annat lärt sig att sitta själv, svälja både bröstmjölk och annat, sova i egen säng, sova i vagn, le och skratta, greppa saker och få in dem i munnen och massor massor mer.

Vi har också köpt en ny större bil, maken har gått ner till 80% och dottern har blivit friskförklarad. Jag och maken har börjat känna oss som föräldrar och dottern har både hunnit rata alla utom mamma och pappa men också återfått tilliten till släktens längtande famnar.

Jobbiga saker denna höst har bland annat varit dotterns sömn, på natten att hon sov så sent och oroligt men också extremt långdragna nattningat, på dagen att all sömn har krävt närhet och rörelse, ett tag bara i sjal och aldrig i vagnen. Hennes trånga näsa har också kommit och stört sömnen. Många nässkölj har det blivit. Amningen har varit jobbig på olika sätt. Likaså bilåkning och miljöer med många människor. Kvällarna har tärt. Jobbigt har också varit min kropp. Att den tar tid att komma tillbaka.

Roligt har varit att hon blev friskförklarad och vuxit och gått upp i vikt som en klocka. Att hon är intresserad av mat, vatten och sånger. Allt hon lärt sig. Härligt också att jag bara blir starkare i kroppen. Fint hur väldigt uppskattad och efterlängtad hon är i båda släkterna. Kul hur många blogginlägg jag skrivit och hur det hjälpt mig att få ordning på tankarna. 

Detta nyåret var om möjligt ännu lugnare. Vi var på promenad och handlade banan och lite annat i närmsta lilla affären. De andra kunderna stressade runt i nyårsmiddagsoro och det var så skönt att inte vara med i den hetsen. Vi gick hem och gjorde fiskgratäng och somnade vanlig tid. Vid tolvslaget stod både jag och maken och tittade fascinerat på dottern som inte visade några tecken på att störas av oväsendet. 

Jag ser fram emot detta år, 2017. Jag ska vara föräldrarledig fram tills augusti och få äran att följa dotterns utveckling. I augusti börjar jag jobba (spännande!) och maken blir hemma med T i ett år han med. Jag ska inte vara gravid. Jag tror att det kommer bli ett toppenår! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s