Träningsgång första halvåret efter förlossningen 

Här är min träningsgång, (detta är exklusive 1-2 dagliga promenader på sammanlagt 1-3 timmar med bärsjal eller vagn och knipövningar lite olika ofta) alltså hur den blev. 

1. 0-2,5 månader. Jag tränade så ofta jag orkade med appen Mammamage, oftast några gånger i veckan och knipövade  mycket varje dag. Jag blev väldigt ledsen och besviken över hur svag jag var och läste på en massa om ”fjärde trimestern” på BakingBabies. Läs om det här. Jag bar dottern mycket i bärsjal i slutet av denna period och det var tungt och slitigt. Här fick jag ont i ryggen och gick till en fysioterapeut. Hon hjälpte mig att hitta till en bättre hållning och gav mig några övningar som jag gjorde lite grann. Mest försökte jag ändra på mina vardagsrörelser. Läs om det här.

2. 2,5 – 3,5 månader. Jag gjorde yoga och övade med Mammamage ofta, nästan varje dag. Yogan var mest stretch som liksom fick ihop kroppen. Smörjde och mjukade upp. Mot slutet la jag till några av mina favoritstyrkeövningar. Här bar jag dottern mycket i bärsjal och det var tungt.

3. 3,5 – 5,5 månader. Jag börjar gå till gymmet en gång i veckan. Läs om första gången här. Det var så himla kul men det gjorde också att jag helt tappade motivationen att träna hemma. Det var ju så mycket tråkigare och svårare. På gymmet har jag varit noga med att träna bäckenbottensäkert och tänker att jag ska fortsätta med det till ungefär ett år efter förlossningen. Eller kanske för alltid beroende på hur det känns. Efter mycket läsning på BakingBabies förstår jag att det är svårt att veta precis hur bäckenbotten har skadats av förlossningen, att återhämtningen tar lång tid även efter en ”normal” förlossning och därför tänker jag vara lite försiktig med att belasta bäckenbotten hårt. Här bytte vi till sittdelen på vagnen och plötsligt gillade dottern att både bara sitta och chilla och sova i vagnen. Därför blev det väldigt mycket mindre bärande. Här nån gång lärde jag mig också att bära på ryggen, vilket känns så mycket bättre för ryggen. PS. Jag hade också ett träningsuppehåll på flera veckor här när jag hade mens och var förkyld och allmänt trött och opeppad.

4. 5,5 – pågående. Nu går jag både och gymmar  en gång i veckan och kör ett kort hemmapass i veckan med övningarna hos mammaiform (länk). Jag gör övningarna som jag känner för. Jag behövde nog något nytt som känns bra för att få till ett hemmapass. Övningarna känns välanpassade för en ostyrig mammakropp. Det är också ben- och rumpövningar som inte gör ont i mitt bäcken. 

5. Gym (oftare?) och tuffare övningar?

Obs! Jag hoppas att du som läser detta inte tolkar denna genomgång som att jag tror att detta passar dig eller att du borde göra som jag har gjort. Jag vet ju ingenting om dig! 

Jag separerar min viktnedgång från min träning. Här kan du läsa långa förklaringen till varför jag tränar (för att jag mår och kommer må bra av det). 

När jag ser denna genomgång känner jag mig stolt över att jag fått till en träning som passar mig. Jag önskar dock att jag hade varit mer påläst (BakingBabies såklart!) om hur svag, skör och svajig kroppen brukar vara efter en förlossning. Jag bar lite onödigt många tunga matkassar och tvättpåsar första perioden. 

Under graviditeten kände jag hur min kropp långsamt bröts ner och blev svagare och tröttare. Det var så deppigt. Nu känner jag istället att det (nästan) hela tiden går åt rätt håll och jag blir starkare och starkare. Det gör mig glad!

One thought on “Träningsgång första halvåret efter förlossningen ”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s