Sömn, mat och rutiner med åttamånaders bebis -råd från mig till mig

Var på BVC i veckan på åttamånaderskollen. Tyvärr var det inte med vår vanliga sköterska som så fint känner av vad jag behöver höra. För ibland behöver jag bara få klaga lite, fiskar efter beröm eller vill bolla lite. Inte ha de där allmänna råden som känns som ett hån. Eller få ett ”oj!” när jag berättar om nattamning/läggning/sovprocedurer/matkrångel (och det fick mig att känna mig dålig och som att besöket gick ut på att jag skulle redovisa hur väl jag fått mitt barn att passa in i mallen) Ofta vet jag inte själv vad det är jag behöver. Men idag kände jag tydligt att jag inte fick det jag ville ha. 

Så nu i efterhand vill jag hellre minnas något min vanliga sköterska sa när jag var där senast och pratade amning. Hon sa att vi bär på lösningarna själva, att hon bara hjälper till att locka fram dem med frågor. Så jag tänkte samla mina råd här till mig själv om hur vi kan få ordning på mat och sömn.

Först nuvarande läget. De senaste tre veckorna har hon ätit rätt dåligt med mat, antagligen på grund av förkylningen, och jag har ammat desto mer. Det är fortfarande svårt att sova på dagen och eftersom det blivit sämre med maten har sovschemat liksom kommit snett. På nätterna ammar hon oftast två till tre gånger men någon gång fyra och någon gång bara en gång. Jag försöker alltid få henne att somna om utan amning men om hon inte gör det så får hon amma. Hon vill sova nära nära och vaknar flera gånger och vill ha närhet. Ibland sover hon första delen av natten i sin spjälsäng men annars i vår säng. Hon vaknar vid sextiden, vilket är för tidigt. Hon är trött och gnällig och vill inte äta frukost hur långt det än var sen senaste amningen. Det som har stört mig mest är nog maten. Jag vill så gärna att hon ska äta mer och mer mat och gradvis sluta amma. (Som att det var på hennes initiativ.) När hon nu gått åt motsatt håll i några veckor blir jag lite förtvivlad och modlös och tänker att jag kommer få amma i en oändlighet. Och aaaldrig få sova ordentligt. 

 • Lägg inte prestige i sömnen. Eller maten. Gör det som funkar för dig, hur fånigt, konstigt, krångligt eller daltande någon annan än kan tycka att det är.
 • En sak i taget. Okej du är frustrerad och trött på läget. Fundera över vad det egentligen är som stör dig eller inte funkar och försök förändra en sak i taget. Det kan förstås påverka många saker i slutändan men peta bara i ett hörn. Det är jobbigt nog.
 • Kämpa när du orkar. Det är oftast jobbigt att förändra mat- och sovrutinerna så ge dig bara in i det när du har glöden nog att harva med det ett tag. Jag har skrivit förr om att välja rätt tillfälle för förändring. Om du inte pallar, gör enklast möjliga även om det kanske inte är hållbart i längden.
 • Hon håller på att lära sig. Det kanske inte går så snabbt som du vill. Men hon har inte levt så länge faktiskt. Låt det ta tid. Tålamod må du ha för ditt barns skull. Tålamod inför omgivningens oförstående kommentarer kanske är mindre viktigt. Skäll ut dem! Jag har skrivit förr om att öva och pröva. Ge inte upp! Eller ge upp! Båda är okej. 
 • Jag vet inte hur hon mår! Det är värt att påminna dig om att hon inte kan berätta vad hon känner. Det kanske kliar som attan på högra skulderbladet. Då kan man ju inte sova. Och detta gör det rätt krångligt att ha att göra med en liten människa. Vissa kroppar är svårare att leva med än andra och svårast är det nog för den lilla bebisen som inte förstår vad som sker i henne eller vet vad hon kan göra åt det. Tur att hon har dig.
 • Otur. Ibland är det något smått och oturligt som gör att din nya metod skiter sig. Som att det kliar på skulderbladet. Försök igen en annan gång och beröm dig själv för ditt lugn.
 • Allt förändras. När det känns hopplöst, det känns som att skiten aldrig kommer förändras kan du tänka på allt annat som faktiskt har förändrats. Gör det till en vana att tänka på och prata om framstegen som skett sådär gradvis omärkligt att det bara är små minnesbilder från tiden innan det och detta som påminner om att hon har lärt sig, han sig och ändrat sig. Gläd dig åt det! 
 • Hon är unik. Alla andra barn verkar kunna somna själva och äter allt. Ja men det spelar ingen roll för du har ditt barn och hon är på sitt sätt. Försvara henne mot orättvisa jämförelser och stå upp för hennes rätt att må bra även om hon kanske inte passar in i mallen för normbarnet och du själv är ganska trött på så många sätt.
 • Prisa dig själv som mamma. Var stolt över hur du anstränger dig och varje dag och natt faktiskt ser till att hon äter, sover och får lek, kärlek och närhet. Speciellt om det samtidigt gör dig galen.
 • Läs på! Sömnvanor verkar vara åldersstyrt liksom inställning till mat. Olika för varje barn visserligen men ändå efter något slags mönster. Närhet och mycket dalar i sömnen under första året. Och mycket mat under natten. Sen mer och mer självständighet och mindre och mindre mat. Så det finns alltid hopp om att det blir bättre, för äldre blir hon hela tiden. 

Och så till sist två anti-råd:

 • ”Hon kommer aldrig lära sig om ni fortsätter att…” är ett råd som du kan använda som spypåse. Barn utvecklas hela tiden. Bara för att ni har en särskild rutin när hon är x månader gammal som får henne att må bra behöver inte det betyda att det kommer att fortsätta tills hon är x år gammal. Likaså ”det blir ju en vana” Det är inte farligt med vanor. Vanor ändras, speciellt hos ett litet barn. Give them a break!
Annonser

2 reaktioner till “Sömn, mat och rutiner med åttamånaders bebis -råd från mig till mig”

 1. Och TACK för de här tipsen också! Är väldigt nöjd med vår BVC men kan ta illa vid mig av kommentarer från annat håll. Att föräldrarna känner sitt barn bäst är det inte alla som fattar ❤

  Gilla

  1. Åh vad roligt att tipsen kunde lugna någon mer än mig själv! Det finns så väldigt mycket råd från alla håll och kanter att förhålla sig till…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s