Sugblåsor revival!

När T började amma på sjukhuset fick jag först blåmärken och sår. De gjorde ont men läkte ganska snabbt med vädring, bröstmjölk och mycket trixande med hennes tag. Men sen började något värre. Det gjorde så fruktansvärt ont. Under utdrivningen grät jag ofta och sen gjorde det långsamt mindre och mindre ont. 

På bröstvårtorna såg det ut som små vita blobbor och jag trodde att det kanske var vit propp. Men så blev de röda. Och gula. Och gick liksom sönder och lämnade hudfransar. Jag fattade inte vad det var men hittade mitt sätt att hantera det.Det blev sen långsamt bättre under kanske fyra veckor. Min kur var att tvätta av bröstvårtan med vatten efter amning (noga med hygienen under tvätten!) och sen vädra tills den var helt torr och inte gjorde ont mer. Om jag smörjde med bröstmjölk sved det och gjorde ont. Så få lager tyg som möjligt över brösten var skönt. När jag visste att det skulle dröja till nästa amning smörjde jag 1-2 ggr om dagen med Bepanthen. Och så fick hon amma det bröst som gjorde minst ont först. Då brukade det rinna lite från det onda vilket blötte och mjukade upp den sargade bröstvårtan.

Jag kommer ihåg hur jag medan jag satt och ammade och grät samtidigt läste i min amningsbok och på amningshjälpen men inte riktigt hittade en beskrivning som passade på mitt problem.

Nu har det kommit tillbaka i mild version på ena bröstet. Antagligen på grund av liggamningen på natten när det ibland är sisådär med taget. Och nu märker jag vilken skillnad det är att söka information. Nu är jag inte så trött, så nybliven mamma, så förvirrad och vilsen och har inte så ont på så många ställen. Så nu när jag sökte information förstod jag ganska snabbt att det är sugblåsor jag har och har haft.

Såhär skriver Lisen på babybaby:

Man kan ha små sår på bröstvårtorna även om bebisen gapar för kung och fosterland och tar ett optimalt tag. Dessa sår kallas sugblåsor och kommer av den plötsligt ökade friktionen på huden som den inte är van vid. Blåsorna blir efter ett tag ofta blodfyllda och får så småningom sårskorpor. Sugblåsor kan också göra rejält ont i början men är i regel helt borta inom ett par veckor när huden har tjockat på sig.

Och såhär skriver Sagogrynet:

Små sugblåsor på bröstvårtorna är ett vanligt, men smärtsamt, problem de första dagarna. Dessa kan innehålla vätska, mjölk eller blod och är ofarliga. Var noga med din handhygien och att barnet har ett tillräckligt stort tag, då bör de läka av sig själva inom de två första veckorna. Smörj gärna med bröstmjölk efter varje amning, bröstmjölken återfettar och läker. Om sugblåsorna inte skulle läka kan det vara en bra idé att kolla upp så att det inte har kommit in bakterier.

Båda dessa utmärkta källor för info om amning (läs gärna hela inläggen jag saxat ur!) hade jag tyvärr inte hittat då jag fick min första omgång blåsor. Men jag förvånas över att min bvc-sköterska inte anade vad det kunde vara då det verkar vara väldigt vanligt.

Denna omgång har jag inte alls lika ont, vet hur jag ska hantera problemet och vet att det kommer gå över. Jag ömmar över minnet av stackars gråtande mig som hade så fruktansvärt ont. Jag känner mig stolt över att jag härdade ut och inte gav upp amningen. (Fast om det hade fortsatt att göra så ont som det gjorde någon längre tid hade jag slutat amma.) Tänk vilken gåva jag gav till min dotter som älskar att amma och som mått så prima av mjölken. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s